Właściwości odchudzające imbiru

Imbir ułatwia odchudzanie. Podobnie jak cynamon czy chili wspomaga procesy trawienne, dzięki czemu organizm jest w stanie szybciej przetwarzać wprowadzoną do niego żywność i też szybciej się jej pozbywać. Dzięki niemu można raz na zawsze zapomnieć o wzdęciach czy niestrawnościach. A imbir oprócz tego, że ułatwia odchudzanie, jest też super zdrowy, dlatego warto o nim pamiętać w sezonie chorobowym.

Każdy, kto kiedykolwiek próbował imbiru, wie, że błyskawicznie rozgrzewa on cały organizm od środka. Nawet niewielka jego ilość potrafi podwyższyć temperaturę ciała, a przy odchudzaniu jest to korzystny efekt, ponieważ do produkcji ciepła potrzebna jest energia, którą można pobrać właśnie z tłuszczu. Naukowcy odkryli również, że gingerol, czyli substancja występująca w imbirze, pomaga w spalaniu opornego tłuszczu z okolic brzucha. To świetna wiadomość dla wszystkich osób chorujących na otyłość androidalną. Z racji tego, że imbir najlepiej działa na otyłość typu brzusznego, jest on szczególnie polecany panom, gdyż to u nich tłuszcz lubi się odkładać w okolicach talii.

A jak stosować tę przyprawę, by wykorzystać wszystkie właściwości imbiru? Na pewno doskonale połączy się ona z daniami rybnymi, ryżem, kaszą, tradycyjnymi gulaszami mięsnymi oraz lekkimi sałatkami. Imbir sprawdzi się równie dobrze jako dodatek do napojów. Zimą i jesienią warto uzupełniać nim kawę oraz herbatę. Takie napoje fantastycznie rozgrzeją organizm po mroźnym spacerze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *