Na czym polega dieta bezglutenowa?

dieta-bez-glutenowaW ostatnim czasie gluten przez wiele osób jest postrzegany jako wróg zdrowego stylu życia. Nie dziwi zatem popularność diety bezglutenowej. Na czym ona polega?

Jeszcze do niedawna dieta bezglutenowa była obowiązkowa wyłącznie dla osób, u których zdiagnozowano celiakię. Dziś można spotkać osoby, które świadomie rezygnują ze spożywania glutenu, uważając, że w ten sposób uchronią się przed wieloma chorobami i jednocześnie polepszą swoje samopoczucie. Niektórzy, choć nie ma na to dowodów w postaci badań, uważają, że dzięki wyeliminowaniu glutenu zgubią zbędne kilogramy.

Jak sama nazwa wskazuje, dieta bezglutenowa wyklucza stosowanie glutenu. Jeżeli jesteś zwolennikiem samodzielnego układania jadłospisu, powinnaś wiedzieć, co to jest właściwie gluten i w których produktach on występuje. Mając wiedzę na temat produktów, jakie musisz omijać i jakie możesz nabywać i stosować w kuchni, łatwiej będzie ci zaplanować jadłospis na poszczególne dni.

Co to jest i gdzie występuje gluten?

Gluten, czyli mieszanina białek roślinnych, w naturalny sposób występuje w ziarnach zbóż, choć nie we wszystkich. Dzięki dokładnym badaniom wiadomo, że gluten znajduje się m.in. w ziarnach pszenicy i żyta. Z tego też względu dieta bezglutenowa zakłada wykluczenie spożywania pieczywa. Wyjątkiem jest chrupkie pieczywo, które nie zawiera w składzie glutenu. Dziś zakupisz je praktycznie w każdym sklepie. Aby jednak rzeczywiście takie trafiło do twojego koszyka zakupowego, musisz dokładnie zapoznać się z etykietą umieszczoną na produkcie.

Choć gluten naturalnie występuje w ziarnach zbóż, to producenci działający w branży spożywczej wykorzystują go nie tylko przy produkcji pieczywa. Lepkość glutenu sprawia, że powszechnie jest on stosowany przy produkcji:

  • konserw mięsnych,
  • jogurtów,
  • chipsów,
  • słodyczy,
  • gumach do żucia.

Jak sam zatem widzisz, jako osoba chcąca rozpocząć dietę bezglutenową, musisz być gotowa na wyrzeczenia i skrupulatne czytanie etykiet poszczególnych produktów spożywczych.

Jakie produkty spożywać, będąc na diecie bezglutenowej?

Zdecydowałaś, że spróbujesz stosować dietę bezglutenową? Skoro masz już wiedzę na temat tego, co to jest gluten i gdzie występuje, możesz czuć się zdezorientowana. Czy są produkty, które nie zawierają tego składnika w składzie? Owszem. To m.in.:

  • jajka,
  • ryby i owoce morza,
  • warzywa i owoce,
  • zioła,
  • orzechy,
  • rośliny strączkowe.

Ponieważ zainteresowanie produktami G-free jest aktualnie bardzo duże, bez trudu powinnaś znaleźć również sery, jogurty czy mięso, w składzie których nie ma glutenu. Może też się okazać, że jedynie nieznacznie będziesz musiała zmodyfikować swoje dotychczasowe przyzwyczajenia. Przykład? Jeżeli dotychczas na śniadanie jadłaś owsiankę, to wystarczy, że kupisz taką w wersji bez glutenu.

Choć w sklepach coraz częściej można zakupić produkty bez glutenu, jak sama widzisz, będziesz miała sporo pracy przy opracowywaniu listy składników do poszczególnych posiłków. Dieta bezglutenowa wymaga sporej cierpliwości i przede wszystkim analizowania składów produktów dostępnych w sklepach spożywczych. Z drugiej strony to doskonały sposób na odkrycie nowych smaków – po pewnym czasie dotrzesz do takich produktów, których dotychczas nie miałaś przyjemności skosztować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.