Pokrzywa – właściwości

Pokrzywa – właściwości to przede wszystkim rozbudowane działanie zdrowotne. Liście tej rośliny nie tylko powodują nieprzyjemne doznania podczas kontaktu z nimi, ale odpowiednio sporządzone mogą pomagać w niwelowaniu wielu dolegliwości zdrowotnych. Dlatego też pokrzywa jest tak doceniana przez wiele osób i tak często zaleca się jej regularne spożywanie, które może prowadzić do świetnych efektów. Liście pokrzywy mają działanie antybakteryjne oraz są nazywane naturalnym antybiotykiem. Przedstawiamy zatem najważniejsze korzyści wynikające z regularnego spożywania herbat z liści pokrzywy.

Pokrzywa właściwości – najważniejsze zastosowania

Pokrzywa właściwości posiada bardzo zróżnicowane i jest bardzo często wykorzystywana do wzmocnienia organizmu. Warto zatem herbaty z pokrzywy spożywać w okresie jesienno-zimowym, gdy ryzyko kontaktu z wirusami i bakteriami jest najwyższe. Regularne picie naparów z pokrzywy jest w stanie ochronić przed zachorowaniem i przekłada się na mnóstwo korzyści wynikających z takiego właśnie działania. Można wiele zyskiwać na regularnym spożywaniu herbat z pokrzywy.

Dodatkowo działa także moczopędnie. Idealnie sprawdzi się zatem dla osób, które borykają się z problemami z nerkami lub zatrzymywaniem wody w organizmie. W takim przypadku jednak bardzo ważne jest spożywanie herbaty z pokrzywy z umiarem. W zbyt dużych ilościach może prowadzić do wypłukiwania z organizmu witamin oraz minerałów.

Pokrzywa właściwości dotyczą także wyglądu. Napary z pokrzywy bardzo dobrze wpływają na włosy oraz paznokcie. Wynika to z tego, że liście zawierają wysokie stężenie witamin B1, C, E oraz K. Dodatkowo można w nich znaleźć fosfor, mangan, krzem oraz wapń. Taki skład bardzo pozytywnie wpływa na cały organizm i przekłada się na jego lepsze funkcjonowanie. Herbatki mogą pomagać także w przypadku problemów skórnych, a przede wszystkim tych, które mają podłoże bakteryjne.

Pokrzywa pomaga również w problemach trawiennych przy wszelkiego rodzaju biegunkach, a także nieżycie jelit i żołądka.

W jaki sposób spożywać pokrzywę?

Pokrzywę najczęściej spożywa się w postaci herbat. W sklepach można kupić gotowe herbaty z już ususzonych liści lub samodzielnie takiego przygotować poprzez zerwanie świeżej pokrzywy i następnie wysuszenie jej. W przypadku herbat można do nich dodać sok owocowy w celu poprawy smaku. Istnieje także możliwość spożywania pokrzywy w postaci suplementu diety.

Warto wprowadzić liście z pokrzywy do swojej diety

Jak widać suszone liście pokrzywy posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Warto je zatem wprowadzić do swojej diety i regularnie je spożywać. Można w ten sposób poprawić swoje samopoczucie i zwalczyć bardzo wiele problemów zdrowotnych. Pokrzywa pomaga także w zachowaniu spokoju i zapanowaniu nad nerwami. Same suszone liście pokrzywy nie są bardzo drogie w zakupie co sprawia, że wprowadzenie ich do diety nie będzie stanowiło dużego wydatku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.