Właściwości kolendry – przyprawa przynosząca ulgę żołądkowi

Właściwości kolendry są opisywane w dużej ilości czasopism czy też książek traktujących o tematyce zdrowotnej. Kolendra, należąca do selerowatych, z wyglądu przypomina pietruszkę. Używana jest jako dodatek do potraw, zarówno w postaci świeżych, jak i zasuszonych liści. Istnieją dwa gatunki kolendry: drobnoowocowa, która jest częściej spotykana i wielkoowocowa. Uprawiana jest przede wszystkim w rejonie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Używane są zarówno liście, jak i nasiona rośliny, które różnią się intensywnością smaku i zapachu (liście są intensywniejsze), a także zawartością witamin i minerałów (liście mają więcej witamin, z kolei nasiona – więcej minerałów). Kolendra doceniana jest nie tylko przez wzgląd na aromatyczność i smak, ale również właściwości zdrowotne.

Właściwości Kolendry


Właściwości kolendry


Kolendra wykazuje się właściwościami, wspomagającymi układ pokarmowy i trawienie, zapobiega wzdęciom, zaparciom i nieżytom żołądka, stymuluje też wydzielanie żółci. Jest bogata w witaminę C, która jest przeciwutleniaczem, usuwającym wolne rodniki z organizmu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko pojawienia się zmian nowotworowych oraz chorób układu krążenia. Ponadto, działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, wspomagając leczenie infekcji wirusowych i bakteryjnych oraz wzmacniając odporność. Kolendra zawiera kumarynę, która w małym stężeniu hamuje rozwój nowotworów i działa antyhistaminowo (przeciwalergicznie), natomiast duże dawki tego związku mogą zatruć organizm i powodować m.in. marskość wątroby. Związek zwany linalolem, który także znajduje się w kolendrze, działa rozkurczowo na jelita, poprawiając ich perystaltykę, zapobiegając gazom i wzdęciom.


Na co pomaga kolendra?


W związku z właściwościami rozkurczającymi i przeciwbólowymi, kolendra stosowana jest przy biegunce, zaparciach i bólach brzucha. Działanie żółciopędne poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i ułatwia trawienie, poprzez stymulowanie wytwarzania enzymów trawiennych i przepływu soków trawiennych do dwunastnicy. Właściwości przeciwzapalne wspomagają leczenie zapalenia błony śluzowej żołądka. Zawartość antyoksydantów pomaga oczyścić wątrobę z toksyn, natomiast gorycze, zawarte w owocach kolendry, pobudzają produkcję śliny i soku żołądkowego, wzmagając apetyt. Kolendra zawiera olejki, w tym citronellol, uzyskiwany ze świeżych liści i wspomagający gojenie się ran w jamie ustnej.


Szerokie zastosowanie kolendry


Kolendra służy jako przyprawa do urozmaicania smaku i aromatu potraw, stosowana jest także w postaci olejku i naparu z nasion jako remedium na dolegliwości żołądkowe. Oprócz tego, roślina ta wykorzystywana jest w kosmetologii do produkcji perfum i mydeł, a także w przemyśle tytoniowym i spirytusowym. Zastosowanie to znalazła dzięki zawartości olejków eterycznych, głównie kumaryny o zapachu siana i linalolu o aromacie konwalii. Roślina, dzięki zawartości citronellolu, działa antyseptycznie i stosowana jest do produkcji past do zębów. Bogactwo olejków sprawiło, iż kolendra znalazła zastosowanie w aromaterapii, poprawiającej ogólną funkcjonalność organizmu poprzez oddziaływanie relaksujące i odprężające oraz poprawiające jakość snu. Olejki z kolendry stosowane są również do produkcji maści i żeli na bóle mięsni i stawów. Kolendra wykazuje poza tym właściwości nawilżające, w związku z czym jest składnikiem kremów i balsamów, a także keratolityczne, odkażając i usuwając martwy naskórek.
Kolendra nie dla wszystkich
Chociaż kolendra jest zalecana do spożycia kobietom, karmiącym piersią, gdyż pobudza laktację, to jednak odradza się jej stosowanie ciężarnym, ze względu na możliwość wystąpienia nudności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *